Types

Groene wanden (Green walls) is een algemene term om begroende gevels te definiëren. Er is echter een duidelijk onderscheid mogelijk tussen twee types:

Groene Gevels – grondgebonden systemen

Bij grondgebonden groene gevels of Green facades worden planten aan de voet van de gevel in de volle grond geplaatst. Deze zullen met (indirect) of zonder (direct) klimhulp de gevel begroenen. Het voordeel van dit type systeem is dat het een goedkope en duurzame oplossing is. Het nadeel is dat er pas enkele jaren na de aanplanting van de voordelen genoten kan worden, omdat de planten de tijd nodig hebben om de ganse gevel te begroeien. De keuze van de planten voor dit type systeem blijft relatief beperkt. De negatieve beelvorming die ontstaat door beschadinging van muren na het verwijderen van klimplanten zorgt bovendien dat er soms twijfelachtig naar deze systemen wordt gekeken. Toch kan door een weloverwogen toepassing van de juiste planten en klimhulpen een mooi resultaat gerealiseerd worden zonder bouwtechnische problemen.

Living Wall Systems – niet-grondgebonden systemen

Met Living Wall Systems worden gevelgebonden groensystemen bedoeld. De oorsprong van deze systemen ligt bij de Franse botanist Patrick Blanc met zijn “groene muur”. De planten wortelen niet in de volle grond, maar in een systeem dat aan de gevel wordt opgehangen. Living Wall Systems kunnen samengesteld zijn uit voorgecultiveerde panelen, modules, plantenbakken of zakken, geotextiel, etc. Er is meestal een irrigatiesysteem nodig om de planten van voldoende water en voedingsstoffen te voorzien. Het grootste voordeel van deze wanden is dat er binnen een zeer korte tijd een zichtbaar resultaat is en dat men al vroeg van de voordelen kan genieten. Een nadeel is de hogere kostprijs voor installatie en onderhoud. Functioneel en doelmatig onderhoud is bij deze systemen essentieel voor een langdurig mooi resultaat. Een slechte nazorg kan de mooiste groene wand doen mislukken.